Malmö Triathlon

Malmö Triathlon 2014
Malmö Triathlon 2014

Helgen den 9-10 augusti hölls tävlingen Malmö Triathlon. Tävlingen var även SM i distans individuellt och stafett. Jag fotograferade sprintklasserna individuellt på lördagen och på söndagen deltog jag själv i olympisk distans.

Tävlingen började strax efter lunch och under hela förmiddagen var det ett lika fint väder som hela den här sommaren har bjudit på. Jag tänkte inte ens tanken på att ta med regnskydd till kamerorna. Kändes viktigare att jag fick med mig en flaska vatten. Under de första klasserna var vädret fortsatt bra. Det mulnade på en aning och började blåsa lite mer men inget anmärkningsvärt. När sen elit dam körde sitt lopp för att kora en svensk mästarinna förändrades vädret radikalt och det gick väldigt snabbt. Plötsligt regnade det kraftigt, ett riktigt åskregn fast utan åska och blixtar tack och lov. Vinden ökade rejält. Många kurvor på cykelbanan blev såphala och flera av tjejerna föll inte en gång utan flera gånger. Svenska mästarinnan föll hela tre gånger under cykeldelen.

Mina kameror är inte vattentäta och om det inte vore för att det fanns regnponchos att hämta i funktionärernas sekretariat hade jag packat ihop min utrustning. Nu blev räddningen en Quasimodo-fotografering där jag med kamerorna och mig själv under en regnponch kunde arbeta i någorlunda skydd från regnet. Kameran jag använde mest under jobbet började dock krångla efter ett tag men jag kunde få några bilder med skärpa i varje fall. Det var bättre än inga bilder alls.

Malmö Triathlon 2014
Malmö Triathlon 2014

En lärdom jag gjorde är att alltid packa ner regnskydd till kamerorna oavsett vilket väder det ser ut att bli. Vädret kan förändras väldigt snabbt och utan möjlighet att skydda utrustningen kan det bli dels en fotografering utan bilder och dels en kostsam fotografering när kameror måste in på service och i värsta fall blir permanent vattenskadade. En vanlig plastkasse funkar utmärkt som regnskydd. Gör ett litet hål i botten på den och trä hålet över objektivet en bit ner över motljusskyddet. Ha gärna tejp med dig och fäst plastpåsen i motljusskyddet. Sen är det bara att stoppa huvudet och händerna i platspåsen och fotografera.

En inspirerande människa

Malmö Triathlon 2014
Malmö Triathlon 2014

Herren på fotot deltog i Masters-klassen över sprint-distans. Han var sist in till växlingen mellan cykling och löpning och fick guidning ut från växlingsområdet av en funktionär. Han är 79 år och genomförde alltså 400 meter simning, 20 km cykling och 5 km löpning i en följd. Jag undrar vad jag själv gör när jag är 79 år. Inspirerande!

Du hittar en del av mina fotografier på länken Malmö Triathlon 2014 på mitt Flickr-konto.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *