Här har jag listat alla möjliga frågor som jag brukar få. Hittar du inte svaret på just din fråga, skriv mail till mig så lovar jag att svara så fort som möjligt.

Vad innebär en portabel studio?

Portabel studio innebär att jag har blixtar, bakgrund, reflexskärmar och allt annat som behövs för studiofotografering i en version som jag kan ta med mig till platsen för fotograferingen. Jag bygger studio på plats och plockar ner den efter avslutad fotografering.

Hur mycket plats behövs för att kunna bygga upp en studio?

Det beror helt på vad som ska fotograferas. Om porträttfotografier ska tas på en eller flera människor i helfigur krävs minst fyra meter bredd och det samma i djup. Normal takhöjd funkar fint. Ska porträtt i stil med passbilder eller halvfigur fotograferas räcker det med en yta som är minst en och en och en halv meter bred och två meter djup. Även här fungerar normal takhöjd bra.

Kan vi komma hem till dig och fotograferas?

Ja, det går utmärkt.

Om jag vill ha ett föremål fotograferat, hur gör jag då?

Det enklaste vid produktfotografering av föremål är att ni lämnar föremålet eller föremålen till mig. Det ger mig bättre möjligheter att arbeta fram den för föremålet i fråga bästa ljussättningen. Detta gäller mindre föremål. I undantagsfall kan jag fotografera dem på annan plats om du så önskar men det ät enklare om jag gör det på egen hand hemma. Om föremålet i fråga är av större format t.ex en bil eller motorcykel sker fotograferingen där det är mest lämpligt och ger bästa återgivning av föremålet.

Hur lång tid tar en porträttfotografering?

Det beror mycket på personen eller personerna som ska fotograferas. För en del människor tar det längre tid att bli trygga och avslappnade framför kameran. Räkna med åtminstone en timme. Ibland vill inte barn alls bli fotograferade och då tycker jag det är bättre att vi skjuter upp fotograferingen till en annan dag.

Kan jag förbereda mitt eller mina barn på något sätt inför fotograferingen?

Ja, se till att barnen är utvilade och har ätit så pass nära inpå fotograferingen att de inte blir hungriga och lite kinkiga mitt under den samma. Fundera och välj ut vilka kläder som barnen ska ha på sig.

Finns det några restriktioner gällande kläder?

Undvik kläder med små ränder, rutor eller prickar. Med småmönstrade plagg kan man få en så kallad Moiré-effekt på bilderna – det är en visuell effekt som gör att man uppfattar ytan som om den var i rörelse – och det vill man absolut undvika.

Gör du karikatyrer?

Ja det gör jag. För att teckna karikatyrer behöver jag fotografier på den jag ska göra karikatyr av. Fotografierna ska vara i olika vinklar och där personen så väl skrattar eller ler samt ser mer alldaglig ut. Jag vill även ha information om någon speciell händelse som ni kanske vill att jag väver in samt vilka intressen personen i fråga har och annat som kan vara kul att få med i teckningen.

Hur lång tid behöver du för att göra en teckning eller ett grafisk alster?

Svårt att ange en generell tid men jag vill gärna ha minst en vecka på mig innan du behöver bilden. Om du i din tur ska rama in bilden t.ex om det är en karikatyr du ska ge bort, måste du även lägga till den tid du behöver på dig för att hinna med dina åtaganden innan bilden ska överlämnas. Anledningen till att jag gärna vill ha en vecka på mig är att jag driver mitt företag vid sidan om en fulltidsanställning och har helt enkelt en tidsbegränsing i min fritid.

Hur levereras en teckning?

Du kan få den levererad antingen i digitalt format eller utskriven på fotopapper. Jag färdigställer sällan eller aldrig ett original helt på papper nu mera.

Gör du film?

Ja, jag gör film upp till en viss nivå. Se några exempel under rubriken Film.